top of page
back3.jpg

Cel projektu

Celem operacji jest opracowanie i wdroĆŒenie innowacji w zakresie oczyszczania roƛlin przyprawowych przy udziale ozonu. Przeprowadzone zostaną badania oraz wykonane instalacje prototypowe umoĆŒliwiające wypracowanie najlepszych rozwiązaƄ technologicznych i organizacyjnych, skutkujących opracowaniem znacząco zmienionych produktów i metod marketingowych.

 

Zanieczyszczenie mikrobiologiczne ĆŒywnoƛci stanowi istotny problem producentów ĆŒywnoƛci i wymaga ciągƂej kontroli na kaĆŒdym etapie procesu produkcji. Istnieje wiele metod dekontaminacji surowców roƛlinnych, prowadzących do usunięcia lub redukcji drobnoustrojów. Zastosowanie róĆŒnych sposobów higienizacji jest skuteczne w redukcji liczebnoƛci mikroflory zakaĆŒającej, jednak wiÄ…ĆŒe się ze stratami cennych związków biologicznie aktywnych. Dlatego teĆŒ poszukuje się alternatywnych technologii, które pozwoliƂyby na wyeliminowanie powyĆŒszych wad.

​

W związku z tym gƂównym celem operacji będzie opracowanie metody dekontaminacji z zastosowaniem ozonu zapewniającej skuteczną redukcję liczebnoƛci mikroflory zakaĆŒającej oraz nie wpƂywającej na skƂad chemiczny surowca poddanego dziaƂaniu ozonu.

 

ZaƂoĆŒono, ĆŒe osiągnięcie celu badawczego moĆŒe mieć miejsce tylko przy uzyskaniu odpowiedzi na następujące pytania badawcze:

​

• Jakie optymalne stÄ™ĆŒenie ozonu jest wystarczające do zminimalizowania liczby drobnoustrojów obecnych w surowcu roƛlinnym?

​

• Czy optymalne stÄ™ĆŒenie ozonu nie wpƂynie na jakoƛć surowca roƛlinnego?

​

• Czy ozon wpƂywa porównywalnie na przeĆŒywalnoƛć poszczególnych grup mikroorganizmów?

​

• Czy moĆŒna opracować metodę dekontaminacji ozonem w zƂoĆŒu dynamicznym w oparciu o modelowanie przeĆŒywalnoƛci mikroorganizmów?

​

Stąd teĆŒ na podstawie problemów badawczych sformuƂowano hipotezy badawcze:

​

• Technologia ozonowania w zƂoĆŒu dynamicznym pozwala uzyskać surowiec roƛlinny o wƂaƛciwej czystoƛci mikrobiologicznej i niezmienionym skƂadzie chemicznym.

​

• Model przeĆŒywalnoƛci mikroorganizmów umoĆŒliwia oszacowanie optymalnych parametrów procesu ozonowania.

​

• Proces ozonowania w zƂoĆŒu dynamicznym jest skuteczną i odpowiednią technologią do inaktywacji mikroorganizmów obecnych na surowcach roƛlinnych.

​

Realizacja operacji grupy operacyjnej na rzecz innowacji OZON polegać będzie na wypracowaniu odpowiedzi na powyĆŒsze pytania i okreƛleniu optymalnych warunków w celu wdroĆŒenia innowacyjnych rozwiązaƄ w skali przemysƂowej, przy wykorzystaniu prototypowych instalacji do oczyszczania roƛlin przyprawowych.

​

Potrzeba realizacji projektu wynika z praktyki SpóƂki Vega Dry prowadzącej dziaƂalnoƛć w obszarze przetwórstwa i sprzedaĆŒy hurtowej roƛlin przyprawowych. Poszukiwane byƂo rozwiązanie optymalizujące procesy technologiczne, obniĆŒające koszty, przy jednoczesnej poprawie charakteru produktów oferowanych na rynek (takĆŒe w aspekcie trwaƂoƛci w czasie przechowania po procesie oczyszczania).

 

Wartoƛć przyznanej pomocy: 4 860 290,00 zƂotych.

​

​

bottom of page